Toni Morrison: Könyörület

Az 1600-as évek Észak-Amerikájában járunk, a rabszolgatartás kezdeti időszakában. A Gazda hirtelen halála után négy nő marad összezárva egy földbirtokon: az úrnő és három szolgálója, egy fekete, egy indián és egy félkegyelmű, fehér lány. A középpontban a fekete bőrű Florens alakja áll: az ő küldetése, hogy felkeresse a gyógyító kovácsot, az egyetlen embert, aki himlővel fertőzött úrnőjét meggyógyíthatja. Viszontagságos útjának leírását időről időre nézőpont-váltások törik meg, hogy a többi nő, illetve a Gazda történetét is megismerjük. S mire a kis mozaikokból összeáll a teljes kép, a kor viszonyaival is tisztába kerülünk.
img_20200606_223651_729.jpg
Park, 2017

Sajnos a Könyörület megint csak nem az a könyv, aminek az elolvasása után az ember sokkal jobb véleménnyel lehetne az emberiségről. A főszereplő nők - így vagy úgy - mind elnyomott, nehéz sorsú figurák, akik nem képesek túllépni a múltjuk traumáin, ezért félreértik egymást, és következetesen rossz döntéseket hoznak. Az ehhez hasonló feminista szemléletű könyvekben a férfiak - különösen a fehérek - gyakran ördögi figuraként vannak ábrázolva. Toni Morrison könyve nem követi ezt a sémát, sőt, a a regény részletesebben bemutatott férfi szereplői valójában sokkal szimpatikusabbak és emberségesebbek, mint a nők. A címben szereplő Könyörületet is egyikük követi el. Hiszen ahhoz, hogy valaki a hagyományos értelemben jó ember legyen, vagyis más érdekeit a sajátjai elé helyezze, bizonyos fokú szabadság kell, ami ezeknek a nőalakoknak sosem adatott meg. Ha pedig egy rendszer alapvetően elnyomó, sajnos az egyéni könyörületesség sem tereli feltétlenül és hosszú távon pozitív irányba az elnyomottak életét. Mégis szükség van rá, hiszen az egyes emberek igyekezete nélkül sosem fog változni rendszerszinten sem semmi.
A Könyörület 2017-ben jelent meg Magyarországon, és szerintem méltatlanul kevés figyelmet kapott, pedig nagyon fontos könyv. (És a borítója is gyönyörű!) Nekem három évig pihent olvasatlanul a polcomon, de örülök, hogy most pótoltam a hiányosságot.
Értékelésem: 10/10