Angie Thomas: The Hate U Give – A gyűlölet, amit adtál

– Mi van?
– Hallgasd! The Hate U Give Little Infants Fucks Everybody. T-H-U-G-L-I-F-E. Azt jelenti, hogy amit a társadalom ránk húz gyerekként, azt majd megbosszuljuk, ha kitörünk innen, érted?

Ha egy film felkelti az érdeklődésem, és kiderül, hogy adaptáció, akkor általában gyorsan elolvasom a könyvet, és csak utána nézem meg a filmet. Ezzel a regénnyel is ez történt, a nemrég készült filmváltozat előzetese keltette fel az érdeklődésem, és mikor kiderült, hogy a forgatókönyv egy regény alapján készült, mindjárt neki is álltam az olvasásnak.

 

3900817_5.jpg

Eredeti cím: The Hate You Give. Gabo, 2017, 420 p. 

A történet főszereplője és narrátora egy Starr Carter nevű fekete lány, aki amolyan kettős életet él: a gettóban lakik a családjával, de nem itt tanul, hanem egy magániskolába jár a város jobb módú, főleg fehérek által lakott részén. Kicsit mindenhonnan kilóg: egykori fekete barátai sznobnak tartják, s bár az iskolatársai között népszerűnek számít, ahhoz, hogy ezt a képet fenntartsa, folyton szerepet kell játszania: nem beszélhet és viselkedhet úgy, mint otthon, mert nem akarja, hogy „gettó-lánynak” bélyegezzék. De Starr tulajdonképpen nem foglalkozik különösen sokat identitás-kérdésekkel, csak éli a tinédzserek átlagos életét – egészen addig, amíg szemtanúja nem lesz, hogy a legjobb barátját lelövi egy fehér rendőr.

 Khalil fegyvertelen volt és nem követett el szabálysértést: "bűnéül" csupán az róható fel, hogy az igazoltatás során a fésűjéért nyúlt, amit a rendőr fegyvernek nézett. A Garden Heights-i gettóban mindennapos, hogy a tinédzserek veszélyes bűnbandákhoz tartoznak és felfegyverkezve járnak - innen nézve a rendőr ösztönös reakciója nem volt teljesen indokolatlan. Ugyanakkor elhamarkodottan, előítéleteitől vezérelve cselekedett, kioltva egy ártatlan fiatal életét. Starr semmi mást sem szeretne, mint megemészteni és aztán hamar elfelejteni az egész szörnyűséget – ám amikor világossá válik számára, hogy a rendőrt nem fogják sem elítélni, sem megbüntetni, hanem a rendőrség megpróbálja eltussolni, és Khalil hibájának beállítani az ügyet, elhatározza, hogy kiáll a nyilvánosság elé, hogy elmondja az igazságot. Ezt azonban a gettóban nem mindenki nézi jó szemmel, többek között a helyi drogbanda feje sem…

A regény cselekménye fikció, ugyanakkor valós eseményeken alapul: nem egy esetről hallani az USA-ban, amikor afroamerikaiak rendőri túlkapás miatt veszítik el az életüket. Ezek az esetek általában közfelháborodáshoz és erőszakos tüntetésekhez vezetnek a helyi színesbőrű lakosság részéről, melyek újabb haláleseteket és sérüléseket eredményeznek. A társadalmi feszültségek általában az esetek lecsengésével sem enyhülnek, és mindezidáig nem született igazi megoldás a problémára.

A könyv nagyon szépen bemutatja azt az ördögi kört, amiben a gettóban élő feketék élete zajlik. A legtöbben rossz körülmények közt élnek, és nincs számukra igazi kitörési lehetőség: mivel a helyi iskolák általában nem színvonalasak, a felemelkedés esélyét egyedül a dílerkedés, az utcai bűnbandákhoz csatlakozás kínálja. Ha azonban valaki elindul a bűnözés útján, már nehezen tud kiszállni, a legvalószínűbb életút számára a börtönbe vagy a túl korai halálba vezet. Így a családjuk magára marad, és a gyerekeiknek sem lesz más választásuk, mint a hasonló életpálya. Mindeközben végig rettegnek a rendőröktől - és a rendőrök is tőlük. Ezen felül, mivel úgy érzik, hogy a fehér társadalomtól csak megvetést kapnak, ők is pontosan így viszonyulnak hozzájuk. Erről beszél Tupac is a könyv címét megmagyarázó idézetben: a kisgyerekként kapott gyűlölet az, ami később visszaüt, és elront mindent.



img_20190218_155043_925.jpg

Szerintem ez az a fajta könyv, amit érdemes lenne odaadni a középiskolásoknak, mint ajánlott olvasmányt, mert annyira jól körbejár egy fontos társadalmi problémakört. Ugyanakkor – erre a moly.hu-s értékelések döbbentettek rá – a The Hate You Give egyáltalán nem az a fajta közönségkedvenc ifjúsági könyv, ami minden olvasónak garantáltan tetszeni fog. Először is: realisztikus. Nincs amolyan klasszikus drámai íve: Starr nem válik hőssé (legalábbis nem hollywoodi értelemben) és bár keresztül megy egy fontos jellemfejlődésen, a könyv végére sem lesz ő az új, női Martin Luther King. Nagyon is átlagos kamaszlány marad, aki rengeteg kérdésére egyáltalán nem találja meg a választ, és sokszor még mindig rossz döntéseket hoz. A szokásos tini-klisék is szinte teljesen hiányoznak a könyvből: nincs szerelmi dráma, senki nem lesz terhes, és még a végzős bál sem tartogat igazi meglepetéseket. Számomra mindez kimondottan üdítő volt – aki valami nagyszabású történetre vágyik, ami katarktikus happy enddel zárul, de közben jókat lehet sírni, és háborogni azon, milyen rossz dolog a rasszizmus, az inkább válasszon más olvasmányt; vagy nézze meg a filmváltozatot, ami (sajnos) eléggé ebbe az irányba ment el. A regény viszont ennél sokkal életszerűbb.

A másik dolog, hogy a történet maximális megértéséhez legalább nagy vonalakban ismerni kell az afroamerikai kultúrát, ugyanis a regény nem fogja végig a kezünket, nem magyaráz el szájbarágósan mindent. Ha nem tudjuk, kik azok a Fekete Párducok, miről ismert Malcolm X vagy mit jelentenek egy fekete kosaras lánynak a Jordan sportcipők, és még rákeresni is lusták vagyunk ezekre a dolgokra, akkor bizony nem fogjuk megérteni a történet egészét. Sajnos a magyar fordítás egyáltalán nem sikerült tökéletesre (ami a legjobban kiverte nálam a biztosítékot, az volt, hogy a Nation of Islam nevű fekete vallási mozgalom nevét a fordító képes volt az Iszlám Államra fordítani, azt sugallva ezzel, hogy Starr apja az iszlám terrorszervezettel rokonszenvezik…) úgyhogy én azt ajánlom, aki teheti, inkább eredeti nyelven olvassa el a regényt. Ettől eltekintve minden elismerésem a Gabo kiadónak, hogy már az eredeti megjelenés évében, 2017-ben lefordíttatták és kiadták ezt a könyvet, annak ellenére, hogy Magyarországon  (azt gondolom) azért olyan óriási piaci sikerre nem lehetett számítani.

Szerintem a The Hate You Give egy nagyon jó regény: fontos problémákra hívja fel a figyelmet, és úgy képes egy mai kamaszlány szemszögéből nézni a világot, hogy közben nincs telezsúfolva olcsó tini-klisékkel. A filmadaptáció viszont messze nem sikerült ennyire jól, nagyon is hollywoodi és közhelyes lett, és ezen kívül is jó pár hibája van. Úgyhogy ebben az esetben is jó döntés volt a regénnyel kezdeni. 

A film előzetese