Karanténmesék - szorongás-oldó és kézmosásra tanító történetek, versek

Ezeket olvasd/hallgasd a gyerekeddel, ha szeretnéd neki az ő szintjén elmagyarázni a járványhelyzetet

A koronavírus olyasmi, aminek a hatása alól senki nem vonhatja ki magát, sajnos még a legkisebbek sem. Ha nem is járnak még közösségbe, akkor is változik a kis életük: nem mehetnek játszótérre, Ringatóra, babaúszásra, elmaradnak a látogatások a nagyszülőknél, nincs közös cukrázdázás, vásárlás, talán még séta sem. Maszkos emberek az utcán, feszült szülők otthon, híradóból elcsípett nyugtalanító mondatok… Mindez szorongást vált ki a totyogókból is, nem is beszélve a már bölcsis, ovis, kisiskolás gyerekekről, akik az intézmények bezárása kapcsán közvetlenül is érintettek a kérdésben, és magából a helyzetből is többet értenek. Ezért nagyon fontos, hogy az ő szintjükön beszélgessünk velük a járványról, elsősorban a korlátozások elmagyarázására és a megelőzés fontosságára koncentrálva – úgy, hogy mindeközben ne ijesszük meg, és túl sok információval se árasszuk el őket. Nem is olyan egyszerű feladat, de szerencsére már több szakember is készített olyan mesés-verses segédanyagokat, amiket felhasználhatunk. Bejegyzésemben ezeket igyekeztem összegyűjteni, a teljesség igénye nélkül.

 

Tevi meséi

Balajti Mariann meseterapeuta meséiben egy nyuszicsaládot ismerhetünk meg, akik egy csodás erdőben élnek. Ám az erdőben sajnos egy napon betegség üti fel a fejét. Szerencsére Kenguru néni varázslatos fertőtlenítő főzetet tud készíteni, és meg is mutatja a kis nyusziknak, hogyan kell helyesen kezet mosni. Aranyos, vicces, mégis fontos történetek, melyek oldják a szorongást, és a megelőzés legfontosabb lépéseit is megtanítják a kicsiknek. (Balajti Mariann folyamatosan írja az újabb meséket, melyeket a Babyhavior YouTube csatornán, illetve Facebook-oldalon tesz közzé.)

Március 25-e óta pedig a Bookr Kids mesetárában is elérhető egy mese, melyet Gyurkó Szilvia, a Hintalovon alapítvány vezetője írt, és szintén a járványhelyzet megértésében, kezelésében, és (szintén) a helyes kézmosás megtanulásában segít a kicsiknek. A Mesetár alkalmazást egyébként is érdemes letöltetni a telefonunkra vagy a táblagépünkre, hiszen március 20-tól egy hónapig ingyen férhetünk hozzá több mint 400 interaktív hangoskönyvhöz – a klasszikusoktól (pl. Vackor meséi) a kortársakig (Lackfi János meséi).

https://bookrkids.com/edm/Mesetar/

 

Az alábbi animációs kisfilmben pedig egy Dóri nevű kislány meséli el, mi is az a koronavírus, és mit tehetünk, hogy ne kapjuk el, illetve ne fertőzzünk meg másokat:

Szabó T. Anna megzenésített verséből a helyes kézmosás szabályait tanulhatják meg a gyerkőcök.

90234825_4000069166673805_4994993759193137152_n_1.jpg

Egyébként pedig vegyünk példát a kuflikról, maradjunk mi is otthon! Olvassunk sokat, és ne felejtsük el: a gyerekeink később nem fognak emlékezni a járvány konkrét részleteire, arra viszont igen, hogy mi hogyan kezeltük a stresszhelyzetet.