Az első szakácskönyv ajánlóm: Yama Kitchen receptkönyv

Már egy jó ideje gondolkozom azon, milyen jó lenne időnként a regénykritikák mellett szakácskönyv-ajánlókat is írni: hiszen az olvasás mellett főzni (és enni) is nagyon szeretek. Amikor nemrég kezembe került Fatimapanka szakácskönyve, a Yama Kitchen receptgyűjtemény, mindjárt tudtam, hogy ez lesz az első gasztronómiai könyv, ami felkerül majd a blogra.

20191026130743_img_9757_1.JPG

Fatimapanka (vagyis Németh-Hindi Fatima) az egyik kedvenc You Tube-os tartalomgyártóm, aki elsősorban életmód témában oszt meg videókat. Fő csatornája mellett néhány éve elindított egy főző-csatornát is, a Yama Kitchent, ahol a vegán életmódot népszerűsíti egyszerű, könnyen elkészíthető receptekkel. A csatornához webshop is kapcsolódik, ahol környezetbarát konyhai eszközöket, csomagolóanyagokat, illetve – a tavalyi megjelenés óta – a Yama Kitchen szakácskönyvet is meg lehet rendelni.

A könyv két részből áll: az elején Fati a rá jellemző őszinteséggel mesél főzéshez, ételekhez és a saját testéhez való viszonyáról, illetve az is kiderül, miért döntött a vegán életmód mellett. Konkrét tippekkel segíti azokat, akik maguk is életmódváltáson gondolkodnak, valamint– a vegánsággal szorosan összekapcsolódó – környezettudatosabb életvitel kialakításához is kapunk tanácsokat. Ezután következnek maguk a receptek: vegán levesek, főételek, desszertek illetve reggelik ínycsiklandozó leírásai. Külön tetszik, hogy a legtöbb ételhez nem kellenek különleges hozzávalók: talán egyedül a sörélesztőpehely, a szójagranulátum és a quinoa miatt kellett elzarándokolnom a bioboltba, de nagyobb bevásárlóközpontokban, drogériákban ma már általában ezeket is meg lehet kapni.

Mi nem vagyunk vegánok, és egyelőre nem is tervezzük, hogy azok leszünk, ugyanakkor éppen a környezetvédelem és az egészségtudatosság miatt fontosnak tartom, hogy az étrendünk főleg növényi alapokon álljon, és a húsevés inkább csak a hétvégékre, illetve az ünnepi, különleges alkalmakra korlátozódjon (ahogy egyébként néhány évtizeddel ezelőttig az megszokott és természetes is volt, a magyar emberek számára is.) Fati könyve és csatornája sok új ötletet és segítséget adott ahhoz, hogy ez az étrend minél változatosabb és egészségesebb legyen.

20191026131611_img_9761_1.JPG

Több receptet is kipróbáltam, de végül úgy döntöttem, hogy a könyvajánlóhoz– mivel amúgy is ősz és sütőtök-szezon van – a sütőtök-pitét fogom elkészíteni. Tavaly már sütöttem egy hasonló pitét egy gasztroblog receptjét követve, de nem voltam teljesen elégedett a végeredménnyel: a krém jól sikerült, viszont a pite-tészta nem lett ropogós és az alja nem is sült át rendesen. Fati tésztájával nincs ilyen gond, nagyon finom, könnyed, igazán ropgós pitét kaptam. Viszont lehet, hogy valamit elrontottam, mert maga a tészta először kezelhetetlenül lágy lett, úgyhogy kellett hozzá tennem egy kis lisztet. Így viszont egy kicsit túl sok tésztát kaptam, így végül a pite megsütése után a maradékból (némi plusz cukorral) készítettem egy tepsi kekszet. Mondanom sem kell, hogy ezt senki nem bánta a családban.  A keksz is, a pite is hamar elfogyott.

20191026130952_img_9759_1.JPG

A Yama Kitchen receptkönyv nagyon hasznos kis gyűjtemény azoknak, akik szeretnének jobban megismerkedni a növényi étrenddel. Emellett igazán szépre sikerült a kivitelezés is, gyönyörűek a fotók és a lapokból árad Fati kedves, barátságos személyisége. Egyszóval: tökéletes karácsonyi ajándék alapanyag!