Könyvajánló: regények a feketék elnyomásáról az USA-ban

 

 

A Könyörület elolvasása – illetve természetesen a jelenlegi amerikai helyzet – adta az ötletet, hogy összegyűjtsem az elmúlt években olvasott könyveket, melyek a rasszizmus és az elnyomás témájával foglalkoznak.

img_20200606_213724_525.jpg

1. Toni Morrison: Könyörület

Toni Morrison regénye az 1600-as évekbe, a rabszolgatartás kezdeti időszakába visz vissza minket. Négy nő marad egyedül egy földbirtokon a Gazda halála után – mind nehéz sorsú figurák, de a főszereplőnek, a fekete bőrű Florens-nek a nők általános megalázásán és bántalmazásán túl még a faji előítéletekkel is szembe kell néznie.

A regényről itt írtam bővebben:

https://ezertszeretekolvasni.blog.hu/2020/06/06/toni_morrison_konyorulet#more15751452

  1. William Styron: Nat Turner vallomásai

1831-ben a virginiai rabszolga, Nat Turner egy felkelés élére állt, lemészárolva több tucat fehért. Ám ő maga személy szerint csak egyetlen ember haláláért volt felelős: a szerelméért, Margaret Whiteheadért… Hogyan emlékezhetett vissza a siralomházban az életére? Tiszta volt a lelkiismerete? William Styron könyve ezekre a kérdésekre keresi a választ.

  1. Alice Walker: Bíborszín

20190304213319_img_4133.JPG

1900-as évek eleje

Ez a regény egy testi-lelki nyomorból származó fekete bőrű lány, Celie rögös utakon át vezető felemelkedéséről szól. Megrázó, felemelő és fantasztikusan van megírva: 2019-ben ez volt a kedvenc könyvem.

“Lehetek szegény, lehetek nigger, lehetek csúnya, és meglehet hogy főzni se tudok…De itt vagyok.”

Bővebben itt írtam róla:

https://ezertszeretekolvasni.blog.hu/2019/12/31/az_ot_kedvenc_konyvem_2019-bol

  1. James Baldwin: Ha a Beale utca mesélni tudna

1970-es évek

A történet narrátora egy fiatal harlemi lány, Tish, akinek vőlegényét, Fonnyt egy puerto ricói nő megerőszakolásával vádolják meg. Fonny ártatlan, ezt azonban nem könnyű bizonyítani, hiszen egy fehér bőrű (noha szintén kisebbségi) nő szava áll az övé ellenében, ráadásul a fiúnak a rendőrök közt is akad rosszakarója, aki mindent megtesz, hogy elítéljék. Tish és családja heroikus erőfeszítések árán igyekeznek kihozni a fiatalembert a börtönből, azonban a sikerre nincs semmi garancia…

https://ezertszeretekolvasni.blog.hu/2019/11/28/tombositett_konyvajanlo_2019

  1. Angie Thomas: The Hate U Give

Napjaink

A történet főszereplője és narrátora egy Starr Carter nevű fekete lány, aki amolyan kettős életet él: a gettóban lakik a családjával, de nem itt tanul, hanem egy magániskolába jár a város jobb módú, főleg fehérek által lakott részén. Kicsit mindenhonnan kilóg: egykori fekete barátai sznobnak tartják, az új helyen pedig folyton szerepet kell játszania: nem beszélhet és viselkedhet úgy, mint otthon, mert nem akarja, hogy „gettó-lánynak” bélyegezzék. De Starr tulajdonképpen nem foglalkozik különösen sokat identitás-kérdésekkel, csak éli a tinédzserek átlagos életét – egészen addig, amíg szemtanúja nem lesz, hogy a legjobb barátját lelövi egy fehér rendőr. Az eset közfelháborodáshoz és erőszakos tüntetésekhez vezet a fekete lakosság körében: sokan meghalnak, ám valódi változás nem történik. (És akkor helyben is vagyunk…) Starrnak pedig el kell döntenie, hogy részt vállal a mozgalomban, vagy inkább a „fehér” életét választja.

Itt írtam bővebben róla:

https://ezertszeretekolvasni.blog.hu/2019/02/18/angie_thomas_the_hate_u_give_a_gyulolet_amit_adtal_255